Inklusionshjulet Vælg Børnenes Perspektiv Inklusionshjulet Vælg De profesionelles Perspektiv Inklusionshjulet Vælg Forældrenes perspektiv Inklusionshjulet Vælg Inklusion Inklusionshjulet Vælg fase Beskrivelse Status fase Inklusionshjulet Vælg fase Dilemmaer Inklusionshjulet Vælg Fase Udsatte positionerr Inklusionshjulet Vælg fase Evaluering Inklusionshjulet Vælg fase Deltagelse Inklusionshjulet Vælg fase Forandring Inklusionshjulet Vælg fase Intention Inklusionshjulet Vælg fase Handlingsalternativer

Om Inklusionshjulet

Bliv orientert om Inklusionshjulet

Rør eller klik på et perspektiv eller en fase får at blive orientert om Inklusionshjulet

Vælg Inklusionshjulet i bunden af siden for at bruge Inklusionshjulet.

Børnenes perspektiv

Ved dit klik på ”Børnenes perspektiv” sætter du dig i barnets sted for at opleve og forstå den verden, der er barnets i den valgte praksisfortælling eller case (eller du er selv barn/ung).

De professionelles perspektiv

Her tager du et professionelt perspektiv, enten som lærer, pædagog, socialrådgiver, psykolog, sundhedsplejerske eller en anden relevant faggruppe – eller som du selv har - i den valgte case/praksisfortælling

Forældrenes perspektiv

Ved dit klik på ”Forældrenes perspektiv” sætter du dig i forældrenes sted for at opleve og forstå den verden, der er forældrenes i den valgte praksisfortælling eller case. (eller du er selv forældre)

Inklusion

I arbejdet med Inklusionshjulet forstås inklusion som alle menneskers mulighed for deltagelse i fællesskaber.

At vare deltager i fællesskaber har direkte betydning for menneskers læring og trivsel – og dermed udvikling af sociale, personlige og kognitive kompetencer.

Inklusion er ikke en metode, men en tankegang, der repræsenterer bestemte perspektiver på forholdet mellem den enkelte og dets omverden.

Helt grundlæggende er der tale om en bevægelse væk fra en individorienteret tilgang med fokus pa fejlfinding til en mere social orienteret tilgang med fokus på ressourcer i omverdenen.

Beskrivelse / Status

Når du/I beskriver stopper du/I op og begynder at betragte den virkelighed, du/I er en del af. Det er vigtigt, at beskrive det, ’man’ ser så konkret som muligt – og udelade vurderende ord og begreber. Her er der ikke noget, der er godt eller skidt, rigtigt eller forkert – her er virkeligheden, som den tager sig ud for øjnene af den enkelte, og som den enkelte oplever det. Med andre ord er fokus det umiddelbare indtryk så forudsætningsløst som muligt. Fasen er i familie med evaluering, men fokus er på hverdagsniveauet for refleksion, mens evaluering er den reflekterede iagttagelse i forhold til bestemte planlagte handlinger.

Udsatte positioner

En position indtages i forhold til noget, man er sammen med andre om, samtidig med, at man forholder sig til, at andre deltagere indtager andre positioner og dermed forholder sig anderledes til det, man er sammen om. Nar vi taler om en udsat position, betyder det, at barnet eller familien opfattes som et barn eller en familie i vanskeligheder i modsætning til et barn eller en familie med vanskeligheder; altså en kontekstuel og relationel tilgang til de problemstillinger barnet eller familien matte befinde sig i. Dette betyder også, at positioner kan andre sig, og at man kan indtage andre positioner, hvis og når en kontekst andres

Dilemmaer

Et dilemmaperspektiv kan betragtes som et dialektisk perspektiv, hvor ”virkeligheden” altid forhandles frem mellem aktorer med forskellige perspektiver. Nar man arbejder med dilemmaer, handler det således om at bevare et fænomens kompleksitet ved hjalp af forskellige perspektiver1⁷. Generelt tyder det pa, at dilemmaer skarpes, nar kulturel diversitet eller etnicitet er i spil og dermed indgår som en yderligere skærpende faktor i det inkluderende forældresamarbejde.

Deltagelse

At man deltager i forskellige former for fællesskaber, som er meningsfulde for det enkelte barn eller den enkelte familie, samtidig med at fællesskabet opfatter den måde, de er deltagere pa, som meningsfuld.

Evaluering

Hvilke tegn på inkluderende og ekskluderende processer kan iagttages efter at nye eller andre handlingsalternativer er sat i spil? Har det haft den ønskede virkning? Anvend indikationer pa ønsket virkning som evt. beskrevet under punkt Handlingsalternativer og Forandring. Evaluering er den reflekterede og systematiserede iagttagelse af planlagte handlingers virkning og således på et højere niveau end fasen beskrivelse/status, der startede ved refleksionsprocessen. Processen kan nu ’startes’ forfra, men på et højere niveau, hvor den viden og erfaring, ’man' har fra den første runde i hjulet, indgår og kvalificeres. Den processuelle udvikling er dermed spiralformet og kvalificeres kontinuerligt.

Forandring

Dette felt repræsenterer de forandringer, der skal til, for at de forskellige handlingsalternativer kan lade sig realisere. Hvis et handlingsalternativ f.eks. er, at Lises far og mor skal snakke mere med Henriettes mor og måske hjælpe hende, hvilke forandringer skal der så til, for at det kan lade sig gore? Skal nogen andre adfærd? Skal der tilføres en eller anden form for ressourcer? Eller er der andre forhold, der skal være til stede eller ændres, for at handlingsalternativet kan realiseres?

Intention

Udgangspunktet er, at enhver menneskelig aktivitet, indre såvel som ydre, har intentionel karakter, hvilket vil sige, at aktører som forældre, børn og professionelle opfattes som nogen, der har intentioner med det, de foretager sig.

Handlingsalternativer

Handlingsalternativer repræsenterer de forskellige handlinger, der kan bringe os videre i forhold til de dilemmaer, vi står i. Her kommer den professionelle fantasi pa prøve, idet man ikke kan forvente, at der findes metoder og indsatser, der lige præcist passer til de dilemmaer, man står i som professionel. Men forskellige metoder og indsatser kan måske kombineres og handlinger kan udvikles i dette felt. Udfordringen bliver at tænke ’ud af boksen’ og fastholde det inkluderende perspektiv – og ikke falde tilbage i vante handlingsmønstre. Når man arbejder med handlingsalternativer, kan det vare hjælpsomt at medtænke næste fase omkring forandring. Hvilke handlingsalternativer er der både på relations- og organisationsniveau?